Ölandsrundan 2014

Team SweDan skulle till Öland för att köra ett kombinerat träning/tävlingspass.

Jag kanske ska börja med att förklara vad SweDan är? Jo, det var så här att vi var 3 grabbar som letade efter en fjärde lagmedlem inför lagtempo i Osby den 21 sept. Då dök Sara upp från ingenstans och visade sig vara en riktigt bra cyklist så hon tog den platsen i laget. 2 svenskar o 2 danskar blev då Team SweDan. Lagtempo körs på olika sätt, men just här så är men fyra i laget och tiden tas på den tredje man i mål. Hur tränar man då inför detta?

Jo, vi har tränat på detta genom att cykla i rad och den som ligger längst fram ”drar” och håller tempot i ca 2 min innan hen går ut och släpper fram resten som då kör vidare o håller tempo och den som låg först lägger sig sist och får då vila lite i ca 6 min innan det är dax att dra igen.

Det är svårt att få detta att funka smidigt såklart, men med lite träning så löser det sig på ett bra sätt. Alla upplever så klart lite up & downs i ett pass så det är viktigt med kommunikation hela tiden så att det inte blir en massa luckor och för snabbt tempo så att alla pallar med.

Nåväl, tillbaka till Öland igen

Dagen kunde inte startat bättre, strålande sol och lite vind.

Jag var på plats strax efter 8 på morgonen och anmälde mig, starten för ”lilla” rundan på 60 km var kl 9:30.

Mötte upp mina lagkamrater och nån mer som skulle åka med oss, bra ju fler vi är för då får man vila lite längre mellan dragpassen.

Starten gick och jag tog täten ut ur Färjestaden i ett ganska lugnt tempo för att vi skulle kunna formera oss allt eftersom vi kom ifrån allt folk för det var många glada cyklister, både snabba och lite långsammare. Tog ett par km innan vi låg i en rad och tempot ökade sakta men säkert.

Vi körde på och allt kändes bra och kilometer efter kilometer passerade och vädret var underbart.

Efter ca 35 km så vände vi österut efter att ha kört söderut. Medvind och farten skruvades upp rejält, lite för snabbt för mig som hade vissa problem med att täppa till luckan ett par gånger.

Efter ca 45 km så vände vi norrut och då kom den, den beryktade kantvinden och jag fick problem direkt, det gick oxå lätt uppför och efter 50 km så fick jag säga till dom andra att köra vidare utan mig, jag pallade helt enkelt inte att hålla tempot.

Gänget drog iväg och jag sänkte farten ca 2 km/h uppför, men när jag väl kom över toppen så kände jag mig hyfsat pigg igen, och dom sista 6 km gick jag helt solo på max och det kändes ganska bra.

Jag kom i mål ca 2 min efter dom andra helt slut i benen men glad ändå.

Så för att summera så tycker jag att det var en skön och härlig dag och laget funkade riktigt bra även om jag kanske sänkte deras fart lite, kroppkakorna i målet var väl lite sådär.

Tilläggas ska kanske oxå att jag körde med en bruten stortå hela vägen och den hämmade mig säkert lite, men jag hade silvertejpat den ganska hårt.

2014-09-07 13.43.52